Czekoladowe trufle z kokosem

Przepis na Czekoladowe trufle z kokosem
Czas przygotowania30 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Czekoladowe trufle z kokosem to pyszny i efektowny deser, w polewie czekoladowej z wiórkami kokosowymi. Domowe trufle świetnie sprawdzą się zarówno jako codzienna słodka przekąska, jak i na wizytę gości.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić czekoladowe trufle z kokosem

  1. Czekoladę posiekać na kawałki i włożyć do miski lub garnka znajdującego się nad garnkiem z gotującą wodą, rozpuścić. Wmieszać masło i cukier puder.
  2. Zdjąć z ognia, wmieszać aromat waniliowy.
  3. Śmietanę ubić aż zgęstnieje, ale nie na sztywno. Dodać do mieszaniny czekoladowej i dobrze wymieszać łyżką. Schłodzić.
  4. Kiedy masa będzie już dość mocno zastygnięta nabierać łyżką małe porcje i formować w dłoniach kulki.
  5. Przygotować polewę: połamać czekoladę na kawałki. Stopić w misce nad garnkiem z gotującą wodą, dodając mleko i mieszając, aż konsystencja będzie zupełnie gładka.
  6. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabijać trufle na widelec lub wykałaczkę i zanurzać w polewie czekoladowej, a następnie obtaczać w wiórkach, wysypanych na talerz. Trzeba to robić dość szybko, póki polewa jest płynna.
  7. Kłaść gotowe trufle na papierze do pieczenia i pozostawić aby polewa stężała. Można przełożyć do papierowych foremek i przechowywać w lodówce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.