Deser z mascarpone, truskawkami i ciasteczkami amaretti

Przepis na Deser z mascarpone, truskawkami i ciasteczkami amaretti
Czas przygotowania15 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Deser z mascarpone, truskawkami i ciasteczkami amaretti to pyszny i efektowny deser warstwowy, idealny na letnie wizyty gości. Polecamy podawać schłodzony i ozdobić według uznania.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić deser z mascarpone, truskawkami i ciasteczkami amaretti

  1. Ciasteczka pokruszyć w moździerzu.
  2. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, zmieszać z 20 ml likieru i wyłożyć na dno miseczek/słoiczków/kubeczków, w których będziemy serwować deser.
  3. Na truskawki wysypać warstwę pokruszonych ciasteczek.
  4. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, śmietaną i 20 ml likieru, aby powstała kremowa masa. Dodać aromat waniliowy, wymieszać. Delikatnie wyłożyć połowę tej masy (najlepiej szpatułką) na ciasteczka.
  5. Ułożyć kolejną warstwę owoców, następnie wyłożyć resztę masy z mascarpone.
  6. Udekorować truskawkami, można dodać listek świeżej mięty lub melisy, posypać odrobiną zmielonych ciastek lub kakao – wedle gustu.
  7. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.