Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Dip z paprykowym krabem
30 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 300 g posiekanej cebuli
- 1 łyżka deserowa świeżego tymianku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 50 g majonezu
- 120 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
- 230 g kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 papryki (pomarańczowe lub czerwone)
- 1 czarna oliwka
Jak zrobić dip z paprykowym krabem
- Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę, tymianek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i smażyć przez 15-20 minut, aż cebula się przyrumieni. Odłożyć cebulę do miseczki aby ostygła.
- W osobnej misce wymieszać majonez z serkiem śmietankowym, śmietaną, granulowanym czosnkiem, sosem Worcester, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Na koniec wmieszać cebulkę.
- Przygotować korpus kraba: jedną paprykę przeciąć w poprzek na pół, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna ze środka.
- Przygotować odnóża: pokroić drugą paprykę w paski.
- Przełożyć dip do ładnej miseczki, a w środek wetknąć korpus, lekko go zanurzając w dipie. Ułożyć po 4 odnóża z każdej strony korpusu.
- Odkroić dwie końcówki z oliwki, lekko posmarować je dipem i przykleić jako oczy.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze