Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Domowa harissa
15 min + moczenie papryczek
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 60 g suszonych papryczek chili
- 2,5 łyżki ziaren kolendry
- 3 łyżki ziaren kuminu
- 2,5 łyżki nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka kminku
- 45 g czosnku
- 1 łyżka soli
- 225 ml octu winnego z białego wina
- 225 ml oliwy z oliwek
Jak zrobić domowa harissa
- Usunąć pestki z papryczek. Moczyć papryczki w gorącej wodzie przez ok. godzinę – aż będą miękkie.
- Wsypać przyprawy (kolendrę, kumin, koper włoski i kminek) na patelnię ustawioną na dużym ogniu. Prażyć przez ok. 3 minuty. Utłuc w moździerzu.
- Odcedzić papryczki, zachowując wodę.
- Zmiksować czosnek, dodając trochę wody z papryczek. Dodać papryczki, przyprawy, sól i ocet. Miksować przez kilka minut. Dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać gładką konsystencję.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze