Domowa harissa

Przepis na Domowa harissa
Czas przygotowania15 min + moczenie papryczek
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić domowa harissa

  1. Usunąć pestki z papryczek. Moczyć papryczki w gorącej wodzie przez ok. godzinę – aż będą miękkie.
  2. Wsypać przyprawy (kolendrę, kumin, koper włoski i kminek) na patelnię ustawioną na dużym ogniu. Prażyć przez ok. 3 minuty. Utłuc w moździerzu.
  3. Odcedzić papryczki, zachowując wodę.
  4. Zmiksować czosnek, dodając trochę wody z papryczek. Dodać papryczki, przyprawy, sól i ocet. Miksować przez kilka minut. Dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać gładką konsystencję.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.