Domowy popcorn

Przepis na Domowy popcorn
Czas przygotowania7 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Domowy popcorn to przepis na uprażenie kukurydzy w domowych warunkach. Wystarczy kupić odpowiednie ziarna i poświęcić parę minut na przygotowanie tej przekąski, która świetnie sprawdzi się na każdym wieczorze filmowym lub imprezie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić domowy popcorn

  1. Zacząć od odcięcia góry w dużej papierowej torbie od zakupów. Będzie służyć jako miska wchłaniająca nadmiar oleju.
  2. Do dwulitrowego garnka z pokrywką wlać olej, włożyć margarynę i wsypać kukurydzę. Postawić garnek na dużym ogniu i stale nim wstrząsać.
  3. Gdy wystrzeli pierwsze ziarno, nakryć garnek pokrywką i nadal potrząsać garnkiem. Gdy uprażona kukurydza zacznie unosić pokrywkę na garnku, zdjąć go z ognia i trzymać nad papierową torbą, aż ziarna przestaną strzelać.
  4. Przesypać kukurydzę do papierowej torby i wsypać połowę soli. Wstrząsnąć torbą, aby dobrze rozprowadzić sól. Przed dodaniem reszty soli spróbować, aby nie przesolić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.