Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Dżem malinowy
40 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Dżem malinowy to pyszny, kwaskowy dżem ze świeżych malin. Polecamy przygotowywać w sezonie letnim – wtedy owoce będą najbardziej smaczne.
Spis treści:
Składniki
- 1 kg malin
- 1,5 kg cukru
Jak zrobić dżem malinowy
- Maliny układać w szklanym naczyniu warstwami: szklankę malin, szklankę cukru itd. Odstawić na 3-4 godziny aby puściły sok.
- Sok przelać do dużego garnka, wstawić na kuchenkę i gotować przez 10-15 minut.
- Do syropu dodać malin, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pianę i gotować przez 15 minut.
- Gotowy dżem wlewać do gorących, wysterylizowanych słoików.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze