Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Przepis na Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Dżem truskawkowo-rabarbarowy to pyszny dżem, przyrządzony na bazie świeżych truskawek i rabarbaru. Świetnie pasuje jako dodatek do deserów lub chleba.

Składniki

  • 500 g cukru
  • 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 500 g truskawek, pokrojonych na małe kawałki
  • 1 opakowanie żelfixu 2:1

Promocje na składniki

Jak zrobić dżem truskawkowo-rabarbarowy

  1. W garnku gotować rabarbar z truskawkami i cukrem, aż rabarbar będzie się rozpadał.
  2. Dodać żelfix i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Zdjąć pianę z wierzchu, zdjąć garnek z ognia.
  3. Nakładać dżem do wysterylizowanych słoików i mocno zakręcić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.