Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Eskalopki z kurczaka
30 min
średni
02.11.2023
Eskalopki z kurczaka to smakowite, soczyste piersi z kurczaka zawijane z parmezanem, pietruszką i bułką tartą, w chrupiącej panierce. To wyśmienita podstawa drugiego dania, która dobrze smakować będzie w towarzystwie ziemniaków pod każdą postacią.
Składniki
- 450 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 60 g bułki tartej plus trochę do obtoczenia piersi
- 30 g startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić eskalopki z kurczaka
- Rozbić piersi z kurczaka tłuczkiem, aby miały ok. 1/2 cm grubości. Lekko oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
- Wymieszać bułkę tartą z parmezanem, posiekanym czosnkiem i pietruszką. Nałożyć cienką warstwę tego farszu na każdą pierś. Ostrożnie zwinąć piersi w roladki, każdą obtoczyć delikatnie w bułce tartej, wysypanej na talerz i zabezpieczyć wykałaczkami.
- W patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać kurczaka i podsmażyć z każdej strony, aż się ładnie przyrumieni. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć dalej, aż kurczak będzie dobry w środku. W razie potrzeby dolać tłuszczu.
- Przed podaniem usunąć z roladek wykałaczki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze