Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Faszerowane pieczarki
25 min
średni
02.11.2023
Faszerowane pieczarki to pieczone pieczarki, wypełnione smakowitym farszem z boczku, cebuli, papryki, marchewki, śmietany i sera. Całość zapieczona jest pod warstewką żółtego sera co sprawia, że pieczarki nie tylko smakują, ale także wyglądają wyśmienicie.
Składniki
- 24 średnie pieczarki
- 2 plasterki boczku (lepiej bekonu)
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała marchewka
- 1 szklanka startego sera żółtego i dodatkowo do posypania na wierzchu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Jak zrobić faszerowane pieczarki
- Pieczarki oczyścić i odkroić nóżki.
- Bardzo drobno posiekać boczek, cebulę, paprykę, marchewkę i nóżki pieczarek.
- Podsmażyć boczek z warzywami na patelni, aż warzywa będą miękkie. Dodać śmietanę i ser i podgrzewać, aż ser się stopi i wszystko się ładnie połączy.
- Nakładać nadzienie do kapeluszy pieczarek tak, aby trochę wystawało i posypać dodatkowo serem.
- Grill: Włączyć funkcję grill w piekarniku i piec przez 10 minut, aż ser się przyrumieni.
- Piekarnik: Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wstawić pieczarki i piec przez 15 minut, aż ser się ładnie przyrumieni.
- Airfryer: Ustawić Airfryer na 180 stopni C i piec pieczarki przez 8 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze