Filet z kaczki

Przepis na Filet z kaczki
Czas przygotowania35min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Filet z kaczki to przepis na pyszne, smażone piersi z kaczki w słodko-wytrawnym wydaniu. Soczyste i delikatne mięso, podawane z ryżem i rukolą tworzy świetne zestawienie obiadowe. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić filet z kaczki

  1. Przekrój marakuje na pół i wytnij miąższ, a następnie włóż go do miseczki.
  2. Rozgrzej olej na średnim ogniu na patelni i smaż piersi z kaczki, skórką do dołu, przez 5-6 minut, aż skóra będzie złota.
  3. Odwróć je i smaż przez 6-7 minut, aż zmiękną. Uważaj, ponieważ tłuszcz może pryskać.
  4. Połóż kaczkę między 2 ciepłe talerze i trzymaj w cieple.
    Podsmaż czosnek, aż zacznie się robić złoty – uważaj, aby go nie przypalić, bo zrobi się gorzki.
  5. Wymieszaj miąższ z marakui, sok pomarańczowy, cukier i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia i pozwól mu się wypalić, aż jego objętość zmniejszy się o dwie trzecie ( około 7-10 minut).
  6. Dopraw, a następnie przecedź przez sitko i polej nim piersi. Podawaj, z ryżem i rukolą.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.