Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Filet z kaczki
35min
średni
02.11.2023
Filet z kaczki to przepis na pyszne, smażone piersi z kaczki w słodko-wytrawnym wydaniu. Soczyste i delikatne mięso, podawane z ryżem i rukolą tworzy świetne zestawienie obiadowe. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 2 filety z piersi kaczych, ze skórą
- 2 marakuje
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- sok z 2 pomarańczy
- 1 łyżka lekkiego cukru muscovado
- 1 łyżka sosu sojowego
- rukola i ryż do podania
Jak zrobić filet z kaczki
- Przekrój marakuje na pół i wytnij miąższ, a następnie włóż go do miseczki.
- Rozgrzej olej na średnim ogniu na patelni i smaż piersi z kaczki, skórką do dołu, przez 5-6 minut, aż skóra będzie złota.
- Odwróć je i smaż przez 6-7 minut, aż zmiękną. Uważaj, ponieważ tłuszcz może pryskać.
- Połóż kaczkę między 2 ciepłe talerze i trzymaj w cieple.
Podsmaż czosnek, aż zacznie się robić złoty – uważaj, aby go nie przypalić, bo zrobi się gorzki. - Wymieszaj miąższ z marakui, sok pomarańczowy, cukier i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia i pozwól mu się wypalić, aż jego objętość zmniejszy się o dwie trzecie ( około 7-10 minut).
- Dopraw, a następnie przecedź przez sitko i polej nim piersi. Podawaj, z ryżem i rukolą.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze