Focaccia z suszonymi pomidorami

Przepis na Focaccia z suszonymi pomidorami
Czas przygotowania75 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 235 ml (1 szklanka) wody
  • 410 g (3 szklanki) mąki chlebowej
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych na słońcu pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżeczki pokruszonego suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 szklanka tartego sera mozzarella

Promocje na składniki

Jak zrobić focaccia z suszonymi pomidorami

  1. Do automatu do chleba wlać wodę i dodać mąkę, mleko w proszku, cukier, sól, drożdże, masło lub margarynę i pomidory w kolejności sugerowanej przez producenta. Nastawić maszynę na wyrabianie ciasta i włączyć. Ciasto będzie ważyło 225 g.
  2. Po zakończeniu cyklu wyrabiania, wyjąć ciasto z automatu. Ugniatać przez 1 minutę ręcznie. Następnie włożyć do posmarowanej olejem miski i przewrócić kilkakrotnie, aby pokryło się tłuszczem.
  3. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Blachę wielkości 25 x 40 cm oprószyć kaszką kukurydzianą. Ciasto rozwałkować, by pasowało wielkością do blachy. Opuszkami palców porobić w nim wgłębienia. Powierzchnię posmarować olejem.
  5. Przykryć ciasto wilgotną szmatką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Posypać parmezanem, rozmarynem, solą czosnkową i mozzarellą.
  7. Piec w temperaturze 205°C przez 15 minut, lub aż się ładnie zrumieni. Gdy nieco ostygnie, pociąć na kawałki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.