Francuski chleb na zakwasie

Przepis na Francuski chleb na zakwasie
Czas przygotowania55 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Francuski chleb na zakwasie to pyszny, smakowity chleb domowy, na własnoręcznie przygotowanym zaczynie i zakwasie. To chleb powstały z połączenia mąki chlebowej i razowej, który sprawi, że każde śniadanie czy kolacja przygotowane przy jego użyciu będzie przyjemnością.

Składniki

  • Zaczyn:
  • 50 g mąki chlebowej, najlepiej niebielonej mąki organicznej
  • 50 g mąki razowej
  • 100 ml letniej wody, najlepiej źródlanej
  • Zakwas:
  • 200-300 g mąki chlebowej, najlepiej niebielonej mąki organicznej
  • letnia woda, najlepiej źródlana
  • Ciasto:
  • 500 g mąki chlebowej, najlepiej niebielonej mąki organicznej
  • 1 łyżeczka soli
  • 240 ml letniej wody, najlepiej źródlanej, lub według potrzeb

Promocje na składniki

Jak zrobić francuski chleb na zakwasie

  1. Przygotować zaczyn. W misce rozrobić gęstą pastę z mąki i wody. Przykryć wilgotną ściereczką (nie folią spożywczą) i zostawić na blacie kuchennym na 2 dni. Ściereczka musi być cały czas wilgotna.
  2. Jeśli po dwóch dniach zaczyn ma konsystencję gęstej śmietany, jest spieniony i ma intensywny mleczny zapach, można rozpocząć przygotowywanie zakwasu.
  3. Dodać do zaczynu 100 g mąki i tyle letniej wody, by powstała miękka papka. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie zaczyn będzie bardzo spieniony. Starannie wymieszać, następnie usunąć połowę zakwasu.
  4. Dodać jeszcze 100 g mąki i tyle letniej wody, by powstała miękka papka. Ponownie przykryć i pozostawić na 12 godzin. Po tym czasie zaczyn będzie pełen pęcherzyków powietrza i gotowy do użycia. Jeśli pęcherzyków jest niewiele, należy znów dodać mąki i wody i zostawić na kolejne 6 godzin.
  5. Przygotować ciasto. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i zrobić zagłębienie na środku. Zważyć 200 g zakwasu, rozrobić go z letnią wodą i wlać do zagłębienia. Stopniowo wyrobić luźne ciasto. Jeśli będzie ono grudkowate lub zbyt suche, należy dodać więcej wody, a jeśli lepi się do rąk lub miski, więcej mąki.
  6. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się bardzo sprężyste. Włożyć do czystej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-8 godzin, żeby podwoiło objętość.
  7. Czas wyrastania zależy od temperatury w pomieszczeniu oraz od mocy zakwasu – młody zakwas sprawia, że ciasto wyrasta wolniej i do mniejszej objętości.
  8. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i rozbić pięściami do pierwotnej objętości. Uformować kulę i włożyć do koszyka lub sita wyłożonego lnianą ściereczką, mocno posypaną mąką. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-6 godzin, aż podwoi objętość.
  9. Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrośnięcie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Odwrócić ciasto, i ułożyć je na dużej nasmarowanej blasze i naciąć lekko w kilku miejscach ostrym nożem.
  10. Piec chleb około 35 minut, aż popukany w spód będzie wydawać pusty odgłos.
  11. Przełożyć chleb na metalową kratkę, by ostygł. Zachowuje on świeżość przez 5 dni, a opieczony smakuje fenomenalnie.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.