Gołąbki z mięsem i ryżem

Przepis na Gołąbki z mięsem i ryżem
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Gołąbki z mięsem i ryżem to tradycyjne danie obiadowe, dobrze znane każdemu. Farsz przygotowywany z mielonego mięsa wieprzowego, cebulki i ryżu, zawinięty jest w liście kapusty i gotowany w wodzie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić gołąbki z mięsem i ryżem

  1. Z kapusty wyciąć głąb i wsadzić całą kapustę do dużego garnka z wrzącą wodą. Zanurzać kapustę i oddzielać widelcem pojedyncze, sparzone liście. Położyć na talerz.
  2. Do osobnego garnka wlać 2 litry wody i ugotować w nim ryż na sypko (około 15 minut). Po ugotowaniu ryż odcedzić.
  3. Na patelnię wlać olej i przysmażyć cebulę.
  4. Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulkę i przyprawy i mamy już gotowy farsz do gołąbków.
  5. Z każdego ostygniętego liścia kapusty odciąć zgrubiałą końcówkę. Na każdy liść nałożyć farsz (około 2 stołowe łyżki) i zawijać w zgrabne gołąbki, tak aby farsz nie wyleciał. (Można na czas gotowania związać każdego nitką)
  6. Uformowane gołąbki układamy do garnka lub naczynia żaroodpornego. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na wierzch kładziemy kilka płatków masła i całość przykrywamy pokrywką. Dusimy w piekarniku lub na kuchence około 1 godziny.
  7. Gotowe gołąbki podajemy jako samodzielne danie polane sosem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.