Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Gołąbki z mięsem i ryżem
80 min
średni
02.11.2023
Gołąbki z mięsem i ryżem to tradycyjne danie obiadowe, dobrze znane każdemu. Farsz przygotowywany z mielonego mięsa wieprzowego, cebulki i ryżu, zawinięty jest w liście kapusty i gotowany w wodzie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Polecamy.
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa , np. wieprzowego
- 1 szklanka ryżu
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 duża główka kapusty
- do smaku pieprz, sól
- 2 łyżki oleju
Jak zrobić gołąbki z mięsem i ryżem
- Z kapusty wyciąć głąb i wsadzić całą kapustę do dużego garnka z wrzącą wodą. Zanurzać kapustę i oddzielać widelcem pojedyncze, sparzone liście. Położyć na talerz.
- Do osobnego garnka wlać 2 litry wody i ugotować w nim ryż na sypko (około 15 minut). Po ugotowaniu ryż odcedzić.
- Na patelnię wlać olej i przysmażyć cebulę.
- Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulkę i przyprawy i mamy już gotowy farsz do gołąbków.
- Z każdego ostygniętego liścia kapusty odciąć zgrubiałą końcówkę. Na każdy liść nałożyć farsz (około 2 stołowe łyżki) i zawijać w zgrabne gołąbki, tak aby farsz nie wyleciał. (Można na czas gotowania związać każdego nitką)
- Uformowane gołąbki układamy do garnka lub naczynia żaroodpornego. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na wierzch kładziemy kilka płatków masła i całość przykrywamy pokrywką. Dusimy w piekarniku lub na kuchence około 1 godziny.
- Gotowe gołąbki podajemy jako samodzielne danie polane sosem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze