Grillowane ziemniaki z serem

Przepis na Grillowane ziemniaki z serem
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 6 ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 mała drobno pokrojona cebula
  • 40 g posiekanej zielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 60 g masła lub margaryny
  • 120 g startego sera cheddar

Promocje na składniki

Jak zrobić grillowane ziemniaki z serem

  1. Nagrzać grill do średniej temperatury.
  2. Spryskać tłuszczem w sprayu kawałek folii aluminiowej, na tyle duży, by pomieściły się na nim wszystkie ziemniaki. Rozłożyć ziemniaki, cebulę i paprykę na środku folii. Doprawić solą i pieprzem. Następnie położyć na warzywa małe kawałki masła lub margaryny .
  3. Dokładnie zamknąć folię, zawijając ją szczelnie na bokach. (Użycie podwójnej folii zapobiegnie przypaleniu.)
  4. Umieścić folię z ziemniakami na rozgrzanym grillu i piec przez 20 minut na jednej stronie, a następnie przez 10 minut na drugiej.
  5. Ostrożnie otworzyć folię i sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są gotowe. Jeśli są miękkie, posypać je serem i pozostawić jeszcze chwilę na ruszcie, aż ser się stopi. Przełożyć na talerz i podawać z głównym daniem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.