Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Grillowany filet z kurczaka z papryką
25 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Grillowany filet z kurczaka z papryką to propozycja obiadowa, do której wspaniale będzie pasować dodatek gotowanych ziemniaków, ryżu lub frytek. Przepis pozwala przyrządzić aromatyczną marynatę, w której grillowany kurczak smakuje naprawdę dobrze.
Składniki
- 2 średnie filety z kurczaka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała zielona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 1 średnia cebula (150 g)
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- Marynata:
- 8 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- szczypta pieprzu
- sól
Jak zrobić grillowany filet z kurczaka z papryką
- Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki, błonki czy pozostałości tłuszczu. Oddzielamy polędwiczki, a pozostałą część kroimy płasko na 2 cieńsze plastry tam, gdzie filet jest najgrubszy. Powstałe w ten sposób kawałki lekko rozbijamy tłuczkiem.
- Marynatę przygotowujemy poprzez dokładne zmieszanie w misce jej składników – 8 łyżek oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, płaskiej łyżeczki tymianku, szczypt pieprzu oraz płaskiej łyżeczki soli.
- Mięso zanurzamy w marynacie i wkładamy pod przykryciem do lodówki, najlepiej na godzinę.
- Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki, jednak szersze. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski o grubości ok. 5-8 mm. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i siekamy. Kolorowy pieprz rozbijamy lekko w moździerzu.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wkładamy cebulę i czosnek i smażymy chwilę, mieszając.
- Dodajemy paprykę, kolorowy pieprz oraz solimy). Podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Dusimy powoli do miękkości (ale nie rozgotowania!) warzyw, zwykle ok. 10 minut. Czasami mieszamy, ew. dodajemy jeszcze nieco wody.
- Gdy warzywa będą zbliżały się do miękkości, rozgrzewamy na sucho patelnię grillową – na dość silnym ogniu. Wyjęte z marynaty mięso kładziemy na gorącą patelnię. Grillujemy przez 3-4 minuty po jednej stronie, odwracamy i grillujemy tak samo długo po drugiej.
- Kurczaka podajemy od razu z warzywami i ewentualnie z innymi dodatkami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze