Grillowany kurczak po azjatycku

Przepis na Grillowany kurczak po azjatycku
Czas przygotowania30 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Grillowany kurczak po azjatycku to grillowane piersi z kurczaka w marynacie pełnej przypraw,  o intensywnym smaku. Znajdziemy w niej np. sos sojowy, olej sezamowy, miód czy imbir. Polecamy na grilla – zarówno elektrycznego, jak i węglowego.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić grillowany kurczak po azjatycku

  1. W małej miseczce nadającej się do użycia w mikrofalówce wymieszać sos sojowy z olejem sezamowym, miodem, imbirem i czosnkiem.
  2. Gotować w kuchence mikrofalowej na średnim poziomie mocy przez 1 minutę, a następnie wymieszać. Gotować jeszcze przez 30 sekund, uważając, żeby mieszanina się nie zagotowała.
  3. Filety z kurczaka włożyć do płytkiego naczynia. Polać mieszaniną z sosem sojowym i odstawić na 15 minut, aby przeszły przyprawami.
  4. Rozgrzać grill do średnio-wysokiej temperatury. Z naczynia z kurczakiem odlać marynatę do małego rondelka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Odstawić (później będzie użyta do polewania kurczaka).
  5. Ruszt grilla lekko posmarować tłuszczem. Grillować kurczaka przez 6-8 minut na każdą stronę albo do chwili, gdy wyciekający z niego sok będzie przejrzysty.
  6. Często polewać marynatą. Kurczak powinien mieć piękny złotobrązowy kolor.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.