Grillowany ser halloumi z sosem pomidorowo-oliwkowym

Przepis na Grillowany ser halloumi z sosem pomidorowo-oliwkowym
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Grillowany ser halloumi z sosem pomidorowo-oliwkowym to pyszny i aromatyczny grillowany ser kozi z dodatkiem sosu o pełnym smaku. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić grillowany ser halloumi z sosem pomidorowo-oliwkowym

  1. W misce wymieszać 2 łyżki oliwy lub oleju z sokiem z cytryny. Włożyć cebulę do innej miski, skropić 1 łyżką sosu. Odstawić.
  2. Dodać do reszty sosu czosnek i wymieszać. Wrzucić pomidory oraz oliwki. Starannie wymieszać i odstawić na kilka minut.
  3. Rozgrzać patelnię grillową na dużym ogniu. Posmarować pozostałą oliwą (½ łyżki). Włożyć plastry sera. Zwiększyć nieco ogień i smażyć przez ok 3 minuty, po 1½ minuty z obu stron, aż przyrumieni się lekko i zacznie topić po brzegach. Ser można też ułożyć na ruszcie przykrytym folią aluminiową i wstawić do niezbyt mocno rozgrzanego opiekacza.
  4. Na talerzu ułożyć liście rukoli. Wyłożyć na nie ser.
  5. Do sosu dodać cebulę. Sos przelać do małej sosjerki i podać obok, do polewania.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.