Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Grillowany ser halloumi z sosem pomidorowo-oliwkowym
20 min
średni
02.11.2023
Grillowany ser halloumi z sosem pomidorowo-oliwkowym to pyszny i aromatyczny grillowany ser kozi z dodatkiem sosu o pełnym smaku. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska.
Składniki
- 2½ łyżki oliwy z oliwek lub oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 czerwone cebule, pokrojone w cienkie cząstki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 10 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
- 12 drylowanych czarnych oliwek
- 250 g sera halloumi, pokrojonego w plasterki
- 50 g rukoli
Jak zrobić grillowany ser halloumi z sosem pomidorowo-oliwkowym
- W misce wymieszać 2 łyżki oliwy lub oleju z sokiem z cytryny. Włożyć cebulę do innej miski, skropić 1 łyżką sosu. Odstawić.
- Dodać do reszty sosu czosnek i wymieszać. Wrzucić pomidory oraz oliwki. Starannie wymieszać i odstawić na kilka minut.
- Rozgrzać patelnię grillową na dużym ogniu. Posmarować pozostałą oliwą (½ łyżki). Włożyć plastry sera. Zwiększyć nieco ogień i smażyć przez ok 3 minuty, po 1½ minuty z obu stron, aż przyrumieni się lekko i zacznie topić po brzegach. Ser można też ułożyć na ruszcie przykrytym folią aluminiową i wstawić do niezbyt mocno rozgrzanego opiekacza.
- Na talerzu ułożyć liście rukoli. Wyłożyć na nie ser.
- Do sosu dodać cebulę. Sos przelać do małej sosjerki i podać obok, do polewania.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze