Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Gruszki pieczone z szynką
65 min
średni
02.11.2023
Gruszki pieczone z szynką to słodko-wytrawna zapiekanka, składająca się z ciasta, gruszek, szynki, warstwy stopionego sera i korzennych przypraw. Jest to ciekawa propozycja dla wszystkich amatorów takich połączeń. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 1 kg gruszek
- 300 g cukru
- 1 organiczna cytryna
- mały kawałek laski cynamonu i szczypta mielonego
- 1 goździk
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- szczypta soli
- 8 cienkich plastrów chudej wędzonej szynki
- krążek sera reclette pocięty na plastry
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
Jak zrobić gruszki pieczone z szynką
- Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i usunąć ogonki, a następnie przeciąć je na pół. 375 ml wody doprowadzić do wrzenia z 2/3 cukru, sokiem z cytryny, cynamonem i goździkiem. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki przez 5 minut.
- Wyjąć gruszki łyżką cedzakową, odcedzić i odstawić. Płyn również odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Masło utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Oddzielić żółtka od białek i dodać żółtka do masła. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i sól.
- Białka ubić z solą na sztywno, dodać do mieszaniny i delikatnie wymieszać łyżką.
- Dno i brzegi naczynia żaroodpornego wyłożyć szynką. Ułożyć warstwę z gruszek, kładąc je przeciętą stroną w dół, a następnie polać je mieszaniną. Posypać szczypiorkiem. Ułożyć plastry sera na wierzchu.
- Piec przez 30-35 minut aż potrawa będzie z wierzchu lekko przyrumieniona, a ser się stopi. Posypać cynamonem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze