Gruszki pieczone z szynką

Przepis na Gruszki pieczone z szynką
Czas przygotowania65 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Gruszki pieczone z szynką to słodko-wytrawna zapiekanka, składająca się z ciasta, gruszek, szynki, warstwy stopionego sera i korzennych przypraw. Jest to ciekawa propozycja dla wszystkich amatorów takich połączeń. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić gruszki pieczone z szynką

  1. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i usunąć ogonki, a następnie przeciąć je na pół. 375 ml wody doprowadzić do wrzenia z 2/3 cukru, sokiem z cytryny, cynamonem i goździkiem. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki przez 5 minut.
  2. Wyjąć gruszki łyżką cedzakową, odcedzić i odstawić. Płyn również odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  4. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Oddzielić żółtka od białek i dodać żółtka do masła. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i sól.
  5. Białka ubić z solą na sztywno, dodać do mieszaniny i delikatnie wymieszać łyżką.
  6. Dno i brzegi naczynia żaroodpornego wyłożyć szynką. Ułożyć warstwę z gruszek, kładąc je przeciętą stroną w dół, a następnie polać je mieszaniną. Posypać szczypiorkiem. Ułożyć plastry sera na wierzchu.
  7. Piec przez 30-35 minut aż potrawa będzie z wierzchu lekko przyrumieniona, a ser się stopi. Posypać cynamonem i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.