Gumbo z kurczakiem i krewetkami

Przepis na Gumbo z kurczakiem i krewetkami
Czas przygotowania65 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Gumbo z kurczakiem i krewetkami to pyszny luizjański gulasz, gotowany na bulionie rybnym, z dodatkiem piersi z kurczaka i krewetek, warzyw i aromatycznych przypraw. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 litr wywaru z ryby
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
  • 225 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • sos tabasco
  • 340 g obranych z pancerzy surowych krewetek
  • 50 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
  • sól i pieprz
  • 3 dymki, pokrojone w cienkie plasterki, do przybrania
  • dwie piersi z kurczaka, pokrojone w na kawałki
  • 100 g okry, pokrojonej w plasterki

Promocje na składniki

Jak zrobić gumbo z kurczakiem i krewetkami

  1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, paprykę oraz seler naciowy i smażyć przez 2–3minuty, aż lekko się przyrumienią. Dodać czosnek oraz kawałki kurczaka i smażyć przez 5-6 minut.
  2. Wsypać mąkę, zwiększyć ogień i dalej smażyć przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić paprykę w proszku i smażyć przez kolejne 2 minuty. Powoli wlać wywar, dokładnie mieszając, żeby mąka nie utworzyła grudek.
  3. Dodać tymianek, pomidory z puszki, natkę pietruszki, liście laurowe i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień tak, żeby zawartość rondla lekko bulgotała.
  4. Dolać kilka kropel sosu tabasco i dodać okrę. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż całość zgęstnieje.
  5. Dodać krewetki oraz fasolkę szparagową i dusić przez 3 minuty, aż krewetki się zaróżowią, a fasolka zmięknie. Wyjąć z rondla liście laurowe i przyprawić gumbo solą i pieprzem. Podawać w miseczkach, posypane posiekaną dymką i pietruszką.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.