Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Gumbo z kurczakiem i krewetkami
65 min
średni
02.11.2023
Gumbo z kurczakiem i krewetkami to pyszny luizjański gulasz, gotowany na bulionie rybnym, z dodatkiem piersi z kurczaka i krewetek, warzyw i aromatycznych przypraw. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 cebule, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona na cienkie plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 litr wywaru z ryby
- 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
- 225 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki sosu worcestershire
- sos tabasco
- 340 g obranych z pancerzy surowych krewetek
- 50 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
- sól i pieprz
- 3 dymki, pokrojone w cienkie plasterki, do przybrania
- dwie piersi z kurczaka, pokrojone w na kawałki
- 100 g okry, pokrojonej w plasterki
Jak zrobić gumbo z kurczakiem i krewetkami
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, paprykę oraz seler naciowy i smażyć przez 2–3minuty, aż lekko się przyrumienią. Dodać czosnek oraz kawałki kurczaka i smażyć przez 5-6 minut.
- Wsypać mąkę, zwiększyć ogień i dalej smażyć przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić paprykę w proszku i smażyć przez kolejne 2 minuty. Powoli wlać wywar, dokładnie mieszając, żeby mąka nie utworzyła grudek.
- Dodać tymianek, pomidory z puszki, natkę pietruszki, liście laurowe i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień tak, żeby zawartość rondla lekko bulgotała.
- Dolać kilka kropel sosu tabasco i dodać okrę. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż całość zgęstnieje.
- Dodać krewetki oraz fasolkę szparagową i dusić przez 3 minuty, aż krewetki się zaróżowią, a fasolka zmięknie. Wyjąć z rondla liście laurowe i przyprawić gumbo solą i pieprzem. Podawać w miseczkach, posypane posiekaną dymką i pietruszką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze