Hamburgery wieprzowo-jabłkowe z sosem chili

Przepis na Hamburgery wieprzowo-jabłkowe z sosem chili
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Hamburgery wieprzowo-jabłkowe z sosem chili to soczyste mięso z dodatkiem startego jabłka i przypraw, w towarzystwie świeżej sałaty, rukoli, pomidora i cebuli, polane ostrym sosem chili, zamknięte w chrupiącej bułce. Polecamy podawać z frytkami.

Składniki

  • liście sałaty np. rzymskiej
  • liście rukoli
  • parę plasterków cebuli
  • parę plasterków pomidora
  • ostry sos chilli
  • 300 g chudej mielonej wieprzowiny
  • 2 jabłka, starte
  • 75 g bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 25 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

Promocje na składniki

Jak zrobić hamburgery wieprzowo-jabłkowe z sosem chili

  1. Wymieszać dokładnie mięso z jabłkami, czosnkiem, imbirem, tymiankiem i pieprzem kajeńskim.
  2. Uformować z masy 4 kulki, a następnie rozpłaszczyć je, aby powstały kotlety o średnicy około 10 cm i grubości około 1,5 cm. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury i umieścić ruszt w najniższym położeniu.
  3. Ułożyć hamburgery na ruszcie na arkuszu folii aluminiowej. Opiekać przez 15 minut, aż się dobrze upieką, raz przewracając.
  4. Wszystkie dodatki rozłożyć równo na spodach bułek. Ułożyć kotlety na warzywach, na każdym rozsmarować po 2 łyżeczki sosu chili. Przykryć górnymi częściami bułek i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.