Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Hummus fasolowy
70 min
średni
02.11.2023
Hummus fasolowy to alternatywna odsłona hummusu, w której ciecierzycę zastępujemy białą fasolą. Pasta ta, tak jak klasyczny hummus, stanowi świetny dodatek do pieczywa np. podpieczonej bagietki czy chlebka pita.
Spis treści:
Składniki
- 1 szklanka suchej białej fasoli
- ¾ szklanki jasnej pasty tahini
- ⅓ szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn suszony
- kilka łyżek oleju
- sól i pieprz
Jak zrobić hummus fasolowy
- Fasolę zalewamy wodą i namaczamy przez noc.
- Następnego dnia fasolę odcedzamy i płuczemy.
- Zalewamy dużą wodą i gotujemy przez około 60 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarna fasoli będzie można rozgnieść w palcach.
- Ugotowaną fasolę odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do blendera, dodajemy pastę tahini, sól, sok z cytryny i czosnek, miksujemy wszystko na gładką pastę.
- Do sezamowej pasty wlewamy powoli wodę, cały czas miksując. Pasta zacznie zmieniać kolor i nabierać konsystencji. Ucieramy hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda połączy się z pastą i całość zmieni się w gładki krem. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli.
- Przekładamy gotowy hummus do miski, robimy łyżką wgłębienie i polewamy olejem, sypiemy rozmarynem i mielonym pieprzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze