Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Jabłka pieczone z migdałami i syropem klonowym
45 min
średni
02.11.2023
Jabłka pieczone z migdałami i syropem klonowym to pyszne, pieczone jabłka wypełnione farszem przyrządzonym z brązowego cukru, migdałów, płatków owsianych, cynamonu, syropu klonowego i soku jabłkowego . Taki deser jest nie tylko pyszny, ale także bardzo efektowny, dlatego sprawdzi się podczas każdego przyjęcia czy imprezy.
Składniki
- 4 duże jabłka, obrane i wydrążone
- 60 g masła o temperaturze pokojowej
- 30 g brązowego cukru
- 30 g płatków migdałów (lub pokruszone całe)
- 30 g rodzynek
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 szczypta cynamonu
- 4 i 1/2 łyżki syropu klonowego
- 3 i 1/2 łyżki soku jabłkowego
Jak zrobić jabłka pieczone z migdałami i syropem klonowym
- Nagrzać piekarnik do 180 C.
- Masło wymieszać z cukrem, migdałami, płatkami, rodzynkami i cynamonem.
- Napełnić jabłka nadzieniem. Włożyć jabłka niewielkiego naczynia żaroodpornego. Jeśli pozostało trochę nadzienia można je położyć na dnie naczynia i na nim ułożyć jabłka.
- Wymieszać sok jabłkowy z syropem klonowym i wlać do naczynia. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 40 minut.
- Co 10 minut polewać syropem z sokiem. Jabłka są upieczone gdy są miękkie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze