Jajecznica z wędzonym łososiem i szczypiorkiem

Przepis na Jajecznica z wędzonym łososiem i szczypiorkiem
Czas przygotowania15 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Jajecznica z wędzonym łososiem i szczypiorkiem to pyszna propozycja śniadaniowa, na dobry początek dnia. W towarzystwie tostów zaspokoi pierwszy głód i doda energii na rozpoczęcie codziennych aktywności.

Składniki

  • 6 jajek
  • 3 łyżki chudego mleka
  • 4 kromki pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 3 łyżki creème fraîche lub gęstej kwaśnej śmietany
  • 75 g wędzonego łososia w plasterkach, pokrojonego w cienkie paseczki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku, posiekanego
  • sól i pieprz

Promocje na składniki

Jak zrobić jajecznica z wędzonym łososiem i szczypiorkiem

  1. Lekko roztrzepać jajka z mlekiem w żaroodpornej misce lub w górnym naczyniu rondla do gotowania na parze. Ustawić na rondlu z lekko wrzącą wodą w taki sposób, by dno górnego naczynia dotykało jej powierzchni.
  2. Gotować 6–8 minut, aż jajka zaczną się ścinać, często mieszać.
  3. Mocno rozgrzać opiekacz lub toster. Kromki chleba opiec.
  4. Dodać do jajecznicy crèeme fraîche. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Gotować jeszcze minutę, cały czas mieszając, aż jajecznica będzie lekko ścięta. Skropić łososia sokiem z cytryny i dodać do jajecznicy wraz z posiekanym szczypiorkiem. Zdjąć z ognia.
  6. Ułożyć grzanki na lekko podgrzanych talerzach i rozłożyć jajecznicę. Podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.