Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Jajecznica z wędzonym łososiem i szczypiorkiem
15 min
średni
02.11.2023
Jajecznica z wędzonym łososiem i szczypiorkiem to pyszna propozycja śniadaniowa, na dobry początek dnia. W towarzystwie tostów zaspokoi pierwszy głód i doda energii na rozpoczęcie codziennych aktywności.
Jak zrobić jajecznica z wędzonym łososiem i szczypiorkiem
- Lekko roztrzepać jajka z mlekiem w żaroodpornej misce lub w górnym naczyniu rondla do gotowania na parze. Ustawić na rondlu z lekko wrzącą wodą w taki sposób, by dno górnego naczynia dotykało jej powierzchni.
- Gotować 6–8 minut, aż jajka zaczną się ścinać, często mieszać.
- Mocno rozgrzać opiekacz lub toster. Kromki chleba opiec.
- Dodać do jajecznicy crèeme fraîche. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Gotować jeszcze minutę, cały czas mieszając, aż jajecznica będzie lekko ścięta. Skropić łososia sokiem z cytryny i dodać do jajecznicy wraz z posiekanym szczypiorkiem. Zdjąć z ognia.
- Ułożyć grzanki na lekko podgrzanych talerzach i rozłożyć jajecznicę. Podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze