Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Jajka faszerowane awokado
6 porcji
20 minut
średni
1
02.11.2023Jajka faszerowane awokado to idealny pomysł na Wielkanoc. Ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezach czy jako jajko na śniadanie. Jeśli użyjemy dojrzałego awokado, wówczas nie trzeba dodawać majonezu. Takie jajka smakują doskonale i robi się je naprawdę ekspresowo.
Składniki
- 3 jajka
- pół dużego awokado lub 1 małe (awokado musi być dojrzałe)
- rzodkiewki
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól do smaku
Jak zrobić jajka faszerowane awokado
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudź.
- Jajka obierz, przekrój na pół i wyciągnij żółtka.
- Żółtka posiekaj.
- Awokado pokrój drobno, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z posiekanym jajkiem, dopraw do smaku solą.
- Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki i namocz na 10 minut w soku z połowy cytryny.
- Połówki jajek faszeruj pastą z awokado. Wierzch ozdób plasterkami rzodkiewki marynowanej w soku z cytryny.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze