Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Jajka po benedyktyńsku z tostami
25min
średni
02.11.2023
Jajka po benedyktyńsku to wyjątkowa odsłona śniadaniowego wydania jajek, która z dodatkiem świeżego chleba czy bagietki sprawi, że od samego rana poczujemy się syci i gotowi do działania.
Składniki
- 4 jajka i trzy żółtka
- 2 łyżki i 2 łyżeczki białego octu winnego
- 2 tosty z chleba lub bułki
- 8 plasterków wędzonego łososia
- posiekany szczypiorek, do podania
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 125g masła, pokrojonego w kawałki i trochę do smarowania
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku z tostami
- Najpierw przygotuj sos holenderski. Umieść sok z cytryny i 2 łyżeczki octu w małej misce, dodaj żółtka i dobrze wymieszaj trzepaczką.
- Umieść miskę nad patelnią lub garnkiem gotującej się wody i mieszaj do zgęstnienia. Stopniowo dodawaj masło, ciągle ubijając aż do uzyskania gęstej konsystencji – jeśli wygląda, jakby miało się rozwarstwić, odsuń na chwilę od źródła ciepła. Przypraw do smaku i przykryj ręcznikiem, aby nie wystygło.
- Aby przygotować jajka, zagotuj wrzątek i dodaj do niego 2 łyżki octu. Zmniejsz gaz, aby woda delikatnie się gotowała.
- Wymieszaj wodę kolistymi ruchami, aby uzyskać lekki wir, a następnie wsuń jajka do wody, powoli – jedno po drugim. Gotuj każde przez około 4 minuty, a następnie wyciągnij płaską łyżką.
- Lekko przypiecz i posmaruj masłem tosty, a następnie połóż na nie po kilka plasterków łososia. Na wierzch połóż jajko, łyżkę sosu holenderskiego i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze