Jajka po benedyktyńsku z tostami

Przepis na Jajka po benedyktyńsku z tostami
Czas przygotowania25min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Jajka po benedyktyńsku to wyjątkowa odsłona śniadaniowego wydania jajek, która z dodatkiem świeżego chleba czy bagietki sprawi, że od samego rana poczujemy się syci i gotowi do działania.

Składniki

  • 4 jajka i trzy żółtka
  • 2 łyżki i 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 2 tosty z chleba lub bułki
  • 8 plasterków wędzonego łososia
  • posiekany szczypiorek, do podania
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 125g masła, pokrojonego w kawałki i trochę do smarowania

Promocje na składniki

Jak zrobić jajka po benedyktyńsku z tostami

  1. Najpierw przygotuj sos holenderski. Umieść sok z cytryny i 2 łyżeczki octu w małej misce, dodaj żółtka i dobrze wymieszaj trzepaczką.
  2. Umieść miskę nad patelnią lub garnkiem gotującej się wody i mieszaj do zgęstnienia. Stopniowo dodawaj masło, ciągle ubijając aż do uzyskania gęstej konsystencji – jeśli wygląda, jakby miało się rozwarstwić, odsuń na chwilę od źródła ciepła. Przypraw do smaku i przykryj ręcznikiem, aby nie wystygło.
  3. Aby przygotować jajka, zagotuj wrzątek i dodaj do niego 2 łyżki octu. Zmniejsz gaz, aby woda delikatnie się gotowała.
  4. Wymieszaj wodę kolistymi ruchami, aby uzyskać lekki wir, a następnie wsuń jajka do wody, powoli – jedno po drugim. Gotuj każde przez około 4 minuty, a następnie wyciągnij płaską łyżką.
  5. Lekko przypiecz i posmaruj masłem tosty, a następnie połóż na nie po kilka plasterków łososia. Na wierzch połóż jajko, łyżkę sosu holenderskiego i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.