Jajka z kremowym sosem curry

Przepis na Jajka z kremowym sosem curry
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Jajka z kremowym sosem curry to ugotowane na twardo jajka podawane z sosem, przygotowanym na bazie pomidorów z puszki, mleczka kokosowego oraz pasty curry. Polecamy jako przekąskę lub jako danie obiadowe – wtedy najlepiej podawać z gotowanym ryżem.

Składniki

  • 20 g masła
  • 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka pasty curry
  • 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 90 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 8 jajek, w temperaturze pokojowej

Promocje na składniki

Jak zrobić jajka z kremowym sosem curry

  1. Roztopić masło w teflonowym rondlu i smażyć na nim cebulę na małym ogniu 7–8 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i pastę curry, wymieszać i smażyć minutę. Dodać pokrojone pomidory z puszki i dusić, wciąż na małym ogniu, 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  2. Wlać mleczko kokosowe i dusić jeszcze 5 minut. Dodać posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i trzymać w cieple.
  3. Ugotować jajka na twardo. Włożyć je do rondla i zalać letnią wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 7 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć do miski z zimną wodą. Kiedy ostygną na tyle, by nie parzyły, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki.
  4. Polecamy podawać w towarzystwie ryżu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.