Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Jajka z kremowym sosem curry
30 min
średni
02.11.2023
Jajka z kremowym sosem curry to ugotowane na twardo jajka podawane z sosem, przygotowanym na bazie pomidorów z puszki, mleczka kokosowego oraz pasty curry. Polecamy jako przekąskę lub jako danie obiadowe – wtedy najlepiej podawać z gotowanym ryżem.
Składniki
- 20 g masła
- 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka pasty curry
- 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 90 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 8 jajek, w temperaturze pokojowej
Jak zrobić jajka z kremowym sosem curry
- Roztopić masło w teflonowym rondlu i smażyć na nim cebulę na małym ogniu 7–8 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i pastę curry, wymieszać i smażyć minutę. Dodać pokrojone pomidory z puszki i dusić, wciąż na małym ogniu, 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Wlać mleczko kokosowe i dusić jeszcze 5 minut. Dodać posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i trzymać w cieple.
- Ugotować jajka na twardo. Włożyć je do rondla i zalać letnią wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 7 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć do miski z zimną wodą. Kiedy ostygną na tyle, by nie parzyły, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki.
- Polecamy podawać w towarzystwie ryżu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze