Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kanapka z pieczonym burakiem, awokado i wędzonym tofu
25 min
średni
02.11.2023
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na pożywne, zdrowe i smakowite śniadanie, polecamy kanapkę z pieczonym burakiem, awokado i wędzonym tofu. Dodatek sosu musztardowo-daktylowego dodatkowo urozmaica i uatrakcyjnia smak. Polecamy.
Składniki
- kostka wędzonego tofu
- 1 upieczony burak (pieczemy w skórce, w folii aluminiowej przez około 50 minut, studzimy i obieramy ze skórki, warto upiec buraki na kilka dni i dodawać )
- 1 dojrzałe awokado
- ulubiona zielenina, np. roszponka
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- kilka kromek pieczywa razowego lub ulubione bułki
- garść daktyli
- łyżka musztardy
- łyżka wody
Jak zrobić kanapka z pieczonym burakiem, awokado i wędzonym tofu
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, by zmiękły – na ok 10-15 minut.
- Ulubione pieczywo przekrój na trójkąty lub według uznania.
- Tofu odcedzamy z wody, odciskamy na ręczniku papierowym, kroimy w plasterki. Podobnie kroimy buraka i awokado.
- Daktyle i musztardę miksujemy blenderem, dodając tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstego sosu (możemy dolać też nieco oliwy).
- Kromki smarujemy daktylowo-musztardowym sosem, w kanapkach układamy kolejno: zieleninę, tofu, awokado – posypujemy je czosnkiem, solą i pieprzem, oraz buraka.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze