Kanapka z pieczonym burakiem, awokado i wędzonym tofu

Przepis na Kanapka z pieczonym burakiem, awokado i wędzonym tofu
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na pożywne, zdrowe i smakowite śniadanie, polecamy kanapkę z pieczonym burakiem, awokado i wędzonym tofu. Dodatek sosu musztardowo-daktylowego dodatkowo urozmaica i uatrakcyjnia smak. Polecamy.

Składniki

  • kostka wędzonego tofu
  • 1 upieczony burak (pieczemy w skórce, w folii aluminiowej przez około 50 minut, studzimy i obieramy ze skórki, warto upiec buraki na kilka dni i dodawać )
  • 1 dojrzałe awokado
  • ulubiona zielenina, np. roszponka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • kilka kromek pieczywa razowego lub ulubione bułki
  • garść daktyli
  • łyżka musztardy
  • łyżka wody

Promocje na składniki

Jak zrobić kanapka z pieczonym burakiem, awokado i wędzonym tofu

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, by zmiękły – na ok 10-15 minut.
  2. Ulubione pieczywo przekrój na trójkąty lub według uznania.
  3. Tofu odcedzamy z wody, odciskamy na ręczniku papierowym, kroimy w plasterki. Podobnie kroimy buraka i awokado.
  4. Daktyle i musztardę miksujemy blenderem, dodając tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstego sosu (możemy dolać też nieco oliwy).
  5. Kromki smarujemy daktylowo-musztardowym sosem, w kanapkach układamy kolejno: zieleninę, tofu, awokado – posypujemy je czosnkiem, solą i pieprzem, oraz buraka.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.