Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Karp z pieczarkami
55 min
średni
02.11.2023
Karp z pieczarkami to ciekawa propozycja dania na kolację wigilijną. Karp pieczony w śmietanie z pieczarkami nie jest trudny do przygotowania, a jako ciekawa alternatywa dla przygotowywanego w tradycyjny sposób karpia urozmaici i ożywi nasz wigilijny stół.
Spis treści:
Jak zrobić karp z pieczarkami
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W garnuszku stopić 4 łyżki masła.
- Filety lub dzwonka z karpia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i polać stopionym masłem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
- Oczyścić pieczarki i pokroić w cienkie pasterki. Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać pieczarki, cebulę i 2 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10 minut.
- Karpia wyjąć z piekarnika, pokryć pieczarkami z cebulką, polać lekko osoloną śmietaną.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze