Karp z pieczarkami

Przepis na Karp z pieczarkami
Czas przygotowania55 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Karp z pieczarkami to ciekawa propozycja dania na kolację wigilijną. Karp pieczony w śmietanie z pieczarkami nie jest trudny do przygotowania, a jako ciekawa alternatywa dla przygotowywanego w tradycyjny sposób karpia urozmaici i ożywi nasz wigilijny stół.

Składniki

  • 1 kg karpia (mogą być filety)
  • 100 g pieczarek
  • 6 łyżek masła
  • 100 g cebuli
  • 125 ml śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić karp z pieczarkami

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W garnuszku stopić 4 łyżki masła.
  2. Filety lub dzwonka z karpia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i polać stopionym masłem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
  3. Oczyścić pieczarki i pokroić w cienkie pasterki. Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać pieczarki, cebulę i 2 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10 minut.
  4. Karpia wyjąć z piekarnika, pokryć pieczarkami z cebulką, polać lekko osoloną śmietaną.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.