Karpatka z kremem budyniowym

Przepis na Karpatka z kremem budyniowym
Czas przygotowania95 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Karpatka z kremem budyniowym to przepyszne ciasto, ze słodkim, śmietankowo-budyniowym wypełnieniem. Ten efektowny deser, posypany cukrem pudrem świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić karpatka z kremem budyniowym

  1. Ciasto: Rozpuścić masło w małym garnku. Zagotować wodę, dodać do masła.
  2. Dodać mąkę i mieszać energicznie przez 5 minut na wolnym ogniu. Ostudzić , dodać jajka i utrzeć.
  3. Podzielić ciasto na 2 części. Każdą część osobno wyłożyć na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę o wymiarach ok 36×34 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 35 minut.
  4. Krem: Ugotować budyń na mleku (według przepisu na opakowaniu) i ostudzić.
  5. Utrzeć masło, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i ostudzony budyń cały czas ucierając.
  6. Karpatka: ostudzone placki przełożyć kremem, obsypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.