Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Klopsiki wołowe z sosem pomidorowym
90 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 455 g chudego mielonego mięsa wołowego
- 90 g (1/2 szklanki) ryżu
- 120 ml (1/2 szklanki) wody
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki soli selerowej
- 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 425 g konserwowego sosu pomidorowego
- 235 ml (1 szklanka) wody
Jak zrobić klopsiki wołowe z sosem pomidorowym
- W dużej misce wymieszać razem mieloną wołowinę, ryż, 1/2 szklanki wody i cebulę. Doprawić solą, czosnkiem w proszku, solą selerową i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować kule o średnicy 4 cm.
- Nagrzać piekarnik do 175°C. W dużej patelni na średnim ogniu zrumienić klopsiki, osączyć z tłuszczu.
- Do naczynia do pieczenia wielkości 18×28 cm wlać sos pomidorowy i 1 szklankę wody. Włożyć do sosu zrumienione klopsiki i zamieszać w sosie, by się nim pokryły.
- Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, a następnie odkryć i gotować przez kolejne 15 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze