Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Krem bawarski z jagodami
20 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Krem bawarski z jagodami to pyszny deser na zimno, który nie wymaga pieczenia. Deser składa się z dwóch warstw: pianki mlecznej oraz kwaskowej, jagodowej masy. Krem bawarski wygląda i smakuje znakomicie, sprawdzi się zarówno w sezonie letnim, kiedy możemy użyć świeżych owoców, jak i zimą, w wersji z jagodami mrożonymi.
Składniki
- 225 ml półtłustego mleka
- 4 łyżki mleka w proszku
- 700 g mrożonych jagód (rozmrożonych)
- 100 g drobnego cukru plus 1 łyżka
- 225 g serka homogenizowanego
- 15 g żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- 75 g świeżych czarnych jagód (opcjonalnie)
Jak zrobić krem bawarski z jagodami
- Energicznie wymieszać mleko z mlekiem w proszku w małym naczyniu. Wstawić na 30 minut do zamrażarki.
- Wymieszać rozmrożone jagody z 100 g cukru w rondlu ustawionym na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż cukier się rozpuści, a całość zmniejszy objętość do około 600 ml.
- Odstawić w temperaturze pokojowej, aby masa ostygła, a następnie dodać ⅔ serka homogenizowanego i wymieszać.
- Wsypać żelatynę do zimnej wody w naczyniu żaroodpornym lub małej miseczce i odstawić na 5 minut. Umieścić naczynie w małym rondlu z gotującą się wodą i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści.
- Wystudzić do temperatury pokojowej.
- Ubić miękką pianę ze schłodzonego mleka. Dosypać pozostałą łyżkę cukru i ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodać rozpuszczoną żelatynę, a następnie pianę nałożyć do naczynia z masą jagodową.
- Nałożyć deser do 6 miseczek deserowych albo szklanek. Przykryć, wstawić na 2 godziny do lodówki, aż deser się zetnie. Tuż przed podaniem przybrać każdą porcję kilkoma świeżymi jagodami.
- Jeśli chcemy odwrócić warstwy należy schłodzić pianę z mleka i żelatyny w naczyniu, a następnie na stężałą masę nałożyć powoli, łyżeczką część jagodową.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze