Krem bawarski z jagodami

Przepis na Krem bawarski z jagodami
Czas przygotowania20 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Krem bawarski z jagodami to pyszny deser na zimno, który nie wymaga pieczenia. Deser składa się z dwóch warstw: pianki mlecznej oraz kwaskowej, jagodowej masy. Krem bawarski wygląda i smakuje znakomicie, sprawdzi się zarówno w sezonie letnim, kiedy możemy użyć świeżych owoców, jak i zimą, w wersji z jagodami mrożonymi.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić krem bawarski z jagodami

  1. Energicznie wymieszać mleko z mlekiem w proszku w małym naczyniu. Wstawić na 30 minut do zamrażarki.
  2. Wymieszać rozmrożone jagody z 100 g cukru w rondlu ustawionym na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż cukier się rozpuści, a całość zmniejszy objętość do około 600 ml.
  3. Odstawić w temperaturze pokojowej, aby masa ostygła, a następnie dodać ⅔ serka homogenizowanego i wymieszać.
  4. Wsypać żelatynę do zimnej wody w naczyniu żaroodpornym lub małej miseczce i odstawić na 5 minut. Umieścić naczynie w małym rondlu z gotującą się wodą i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści.
  5. Wystudzić do temperatury pokojowej.
  6. Ubić miękką pianę ze schłodzonego mleka. Dosypać pozostałą łyżkę cukru i ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodać rozpuszczoną żelatynę, a następnie pianę nałożyć do naczynia z masą jagodową.
  7. Nałożyć deser do 6 miseczek deserowych albo szklanek. Przykryć, wstawić na 2 godziny do lodówki, aż deser się zetnie. Tuż przed podaniem przybrać każdą porcję kilkoma świeżymi jagodami.
  8. Jeśli chcemy odwrócić warstwy należy schłodzić pianę z mleka i żelatyny w naczyniu, a następnie na stężałą masę nałożyć powoli, łyżeczką część jagodową.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.