Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kremowa korma z kurczaka
55 min
średni
02.11.2023
Kremowa korma z kurczaka to tradycyjne danie kuchni indyjskiej, aromatyczne i pełne smaku. Polecamy podawać z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkiem pita.
Składniki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 2 łyżki łagodnego curry korma w paście lub w proszku
- 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w grube plasterki
- 150 ml gorącego wywaru drobiowego z kostki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 50 g mielonych migdałów
Jak zrobić kremowa korma z kurczaka
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać olej w brytfannie. Smażyć cebulę i imbir przez 4–5 minut.
- Kiedy cebula zmięknie, dodać curry korma i smażyć przez minutę na małym ogniu, pilnując, żeby nie przypalić.
- Wrzucić kawałki kurczaka i wymieszać je z cebulą. Wlać wywar i mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
- Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika na 45-50 minut.
- Wyjąć gotową kormę z piekarnika., dodać mielone migdały, wymieszać. Posypać posiekaną kolendrą.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze