Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Krewetki smażone z sezamem
10 min
średni
02.11.2023
Krewetki smażone z sezamem to aromatyczna i smakowita przekąska. Polecamy także jako dodatek do orientalnych potraw. Smażone w ciemnym sosie sojowym i oleju sezamowym, z dodatkiem imbiru, brązowego cukru, świeżej kolendry, trawy cytrynowej i chili krewetki nabierają niepowtarzalnego smaku.
Składniki
- 40 obranych, surowych krewetek (ok. 350 g)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1½ łyżki sosu sojowego, ciemnego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 trawka cytrynowa, biała część drobno posiekana
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
- 1 łyżeczka miękkiego brązowego cukru
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- słodki sos chili, do podania
Jak zrobić krewetki smażone z sezamem
- Krewetki włożyć do miski. Dodać olej sezamowy i sos sojowy. Obtoczyć w marynacie. Przełożyć do sitka ustawionego na innej misce, by zachować spływającą z krewetek marynatę.
- Rozgrzać bardzo mocno wok lub dużą teflonową patelnię. Wlać olej, wrzucić krewetki i smażyć przez 1½ minuty, cały czas mieszając.
- Wrzucić na patelnię chili, czosnek, trawkę cytrynową i imbir. Smażyć jeszcze przez 30–60 sekund, aż krewetki się zaróżowią (nie przesmażać, żeby nie stwardniały).
- Zestawić z ognia, dodać marynatę, cukier, sezam i kolendrę. Podawać ze słodkim sosem chili do zamaczania.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze