Kruszonka z miechunkami i jabłkami

Przepis na Kruszonka z miechunkami i jabłkami
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kruszonka z miechunkami i jabłkami to pyszna, słodka zapiekanka, przygotowywana z jabłek deserowych i miechunek, zapiekanych pod warstwą smakowitej, chrupiącej kruszonki. Polecamy podawać z lodami waniliowymi – na ciepło lub zimno.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kruszonka z miechunkami i jabłkami

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
  2. Obrać jabłka i pokroić w grube kliny. Wrzucić do rondla razem z sokiem z pomarańczy i jagodami. Zakryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut, aż jabłka staną się miękkie i puszczą sok.
  3. Dodać miechunki i cukier do jabłek, wymieszać. Przelać owoce do 1,5-litrowego głębokiego naczynia do pieczenia lub dwóch mniejszych.
  4. Rozetrzeć w misce mąkę i masło, aż mieszanka będzie wyglądać jak bułka tarta. Dodać cukier, otręby i skórkę z pomarańczy oraz łyżkę wody i dobrze wymieszać, aż kruszonka będzie lekko wilgotna i gruzełkowata.
  5. Równomiernie rozłożyć ją na owocowej masie. Nie ugniatać.
  6. Piec 20–25 minut lub aż wierzch kruszonki się przyrumieni, a sok z owoców zacznie bulgotać przy krawędziach. Podawać na gorąco z dodatkiem lodów waniliowych.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.