Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Kurczak cytrynowy z brokułami
30 min
średni
02.11.2023
Kurczak cytrynowy z brokułami to przepis na pyszne, delikatne mięso z piersi z kurczaka, przygotowywane z dodatkiem skórki i soku z cytryny, w towarzystwie brokułów, fasolki szparagowej oraz licznych, aromatycznych przypraw. Świetnie pasować będzie do ziemniaków, z którymi stworzy sycące drugie danie.
Składniki
- sok i skórka otarta z 2 dużych cytryn
- 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
- 125 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- ½ łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chili
- 2,5 łyżki oleju
- 2 małe cebule, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 500 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paski
- 250 g różyczek brokułów
- 25 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 3 łyżki zielonej fasolki szparagowej, pociętej
Jak zrobić kurczak cytrynowy z brokułami
- Dolać do soku z cytryny tyle wody, żeby cała objętość płynu wynosiła 125 ml. Wymieszać sok z mąką kukurydzianą, aby powstał jednolity płyn. Dodać wywar, sos sojowy i cukier, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i pokruszone chili. Odstawić.
- Wlać olej do woka, poruszając patelnią tak, aby pokrył także boczne ścianki. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wrzucić kawałki kurczaka, smażyć mieszając 2-3 minuty, aż mięso będzie gotowe i zacznie się rumienić.
- Dodać przygotowany sos cytrynowy, różyczki brokułów, fasolkę i imbir. Zagotować, przykryć, gotować na wolnym ogniu 5-6 minut, aż brokuły będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Podawać z wybranymi dodatkami, np. ziemniakami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze