Kurczak cytrynowy z brokułami

Przepis na Kurczak cytrynowy z brokułami
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kurczak cytrynowy z brokułami to przepis na pyszne, delikatne mięso z piersi z kurczaka, przygotowywane z dodatkiem skórki i soku z cytryny, w towarzystwie brokułów, fasolki szparagowej oraz licznych, aromatycznych przypraw. Świetnie pasować będzie do ziemniaków, z którymi stworzy sycące drugie danie.

Składniki

  • sok i skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 125 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • ½ łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chili
  • 2,5 łyżki oleju
  • 2 małe cebule, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paski
  • 250 g różyczek brokułów
  • 25 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 3 łyżki zielonej fasolki szparagowej, pociętej

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak cytrynowy z brokułami

  1. Dolać do soku z cytryny tyle wody, żeby cała objętość płynu wynosiła 125 ml. Wymieszać sok z mąką kukurydzianą, aby powstał jednolity płyn. Dodać wywar, sos sojowy i cukier, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i pokruszone chili. Odstawić.
  2. Wlać olej do woka, poruszając patelnią tak, aby pokrył także boczne ścianki. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wrzucić kawałki kurczaka, smażyć mieszając 2-3 minuty, aż mięso będzie gotowe i zacznie się rumienić.
  3. Dodać przygotowany sos cytrynowy, różyczki brokułów, fasolkę i imbir. Zagotować, przykryć, gotować na wolnym ogniu 5-6 minut, aż brokuły będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  4. Podawać z wybranymi dodatkami, np. ziemniakami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.