Kurczak na piwie z limonką

Przepis na Kurczak na piwie z limonką
Czas przygotowania95 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1 cały kurczak
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 limonka, przekrojona na pół
  • 1/2 małej puszki (330 ml) jasnego piwa
  • 1 szklanka wody

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak na piwie z limonką

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  2. Kurczaka oprószyć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Wycisnąć z limonki sok i polać całego kurczaka. Wyciśnięte połówki limonki włożyć do środka kurczaka.
  3. Otwartą puszkę z połową piwa ustawić na środku naczynia do pieczenia. Nałożyć kurczaka na puszkę z piwem tak, aby nogi były na dole.
  4. Na dno naczynia wlać wodę.
  5. Przykryć kurczaka folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
  6. Piec przez około 1,5 godziny; na ostatnie 20 minut zdjąć folię. W trakcie pieczenia polewać od czasu do czasu sokami z dna naczynia.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić kurczaka na parę minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.