Kurczak z ryżem

Przepis na Kurczak z ryżem
Czas przygotowania100min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kurczak z ryżem to klasyczne połączenie smaków. Mleko kokosowe, sos sojowy i imbir dodają mu charakteru i pikantnej nuty. W naszej wersji kurczak z ryżem i warzywami to orientalna propozycja, idealna na sycący obiad.

Składniki

  • 12 ud kurczaka z kośćmi
  • 1 limonka, przecięta na połówki
  • 2 duże pęczki cebuli dymki, z grubsza posiekane
  • imbir wielkości kciuka, grubo posiekany
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ małej cebuli
  • 2 papryczki habanero
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łyżeczki liści tymianku
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • Ryż basmati 200g
  • 400g mleka kokosowego
  • 2 x 410 g puszki fasoli, odcedzone

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak z ryżem

  1. Aby zrobić marynatę, połącz pęczek cebulki dymki, imbir, 3 ząbki czosnku, ½ małej cebuli, papryczki habanero, tymanek, sok z limonki, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju roślinnego, 3 łyżki brązowego cukru, łyżkę ziela angielskiego w robocie kuchennym wraz z łyżeczką soli i utrzyj na purée. Nie dodawaj wody, nawet, jeśli pasta gęsta.
  2. Jeśli smakuje zbyt słono i kwaśnie, spróbuj dodać trochę brązowego cukru, aż smak mieszanki będzie dobrze zbalansowany.
  3. Zrób kilka nacięć na każdym udzie kurczaka i zalej mięso marynatą, dobrze ją wcierając. Przykryj i pozostaw przez noc w lodówce lub, jeśli nie masz tyle czasu, chociaż na 30min.
  4. Jeśli chcesz użyć grilla, podpal go około godziny wcześniej. Trzymaj mięso nad ogniem ok 30 min Najlepiej będzie smakowało, jeśli przejdzie nieco dymem.
  5. Aby upiec je w piekarniku, podgrzej piekarnik do temperatury 180C. Włóż kawałki kurczaka do naczynia żaroodpornego, skrop sokiem z limonki i piecz ok 45min, aż będzie dobry.
  6. Gdy kurczak się piecze, przygotuj ryż i fasolę. Ryż basmati dobrze przepłucz zimną wodą i wrzuć do garnka.
  7. Dodaj 400 g mleka kokosowego, pęczek wiosennej cebuli, 2 duże gałązki tymianku, 2 drobno posiekane ząbki czosnku i łyżeczkę ziela angielskiego.
  8. Dopraw solą, dodaj 300 ml zimnej wody i wstaw na duży ogień. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 10 minut.
  9. Dodaj dwie puszki odsączonej fasoli do ryżu, a następnie ponownie przykryj pokrywką. Pozostaw jeszcze na 5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.
  10. Jeszcze raz skrop sokiem z limonki kurczaka i podawaj z ryżem i fasolą.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.