Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kurczak z ryżem
100min
średni
02.11.2023
Kurczak z ryżem to klasyczne połączenie smaków. Mleko kokosowe, sos sojowy i imbir dodają mu charakteru i pikantnej nuty. W naszej wersji kurczak z ryżem i warzywami to orientalna propozycja, idealna na sycący obiad.
Spis treści:
Składniki
- 12 ud kurczaka z kośćmi
- 1 limonka, przecięta na połówki
- 2 duże pęczki cebuli dymki, z grubsza posiekane
- imbir wielkości kciuka, grubo posiekany
- 5 ząbków czosnku
- ½ małej cebuli
- 2 papryczki habanero
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łyżeczki liści tymianku
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki ziela angielskiego
- Ryż basmati 200g
- 400g mleka kokosowego
- 2 x 410 g puszki fasoli, odcedzone
Jak zrobić kurczak z ryżem
- Aby zrobić marynatę, połącz pęczek cebulki dymki, imbir, 3 ząbki czosnku, ½ małej cebuli, papryczki habanero, tymanek, sok z limonki, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju roślinnego, 3 łyżki brązowego cukru, łyżkę ziela angielskiego w robocie kuchennym wraz z łyżeczką soli i utrzyj na purée. Nie dodawaj wody, nawet, jeśli pasta gęsta.
- Jeśli smakuje zbyt słono i kwaśnie, spróbuj dodać trochę brązowego cukru, aż smak mieszanki będzie dobrze zbalansowany.
- Zrób kilka nacięć na każdym udzie kurczaka i zalej mięso marynatą, dobrze ją wcierając. Przykryj i pozostaw przez noc w lodówce lub, jeśli nie masz tyle czasu, chociaż na 30min.
- Jeśli chcesz użyć grilla, podpal go około godziny wcześniej. Trzymaj mięso nad ogniem ok 30 min Najlepiej będzie smakowało, jeśli przejdzie nieco dymem.
- Aby upiec je w piekarniku, podgrzej piekarnik do temperatury 180C. Włóż kawałki kurczaka do naczynia żaroodpornego, skrop sokiem z limonki i piecz ok 45min, aż będzie dobry.
- Gdy kurczak się piecze, przygotuj ryż i fasolę. Ryż basmati dobrze przepłucz zimną wodą i wrzuć do garnka.
- Dodaj 400 g mleka kokosowego, pęczek wiosennej cebuli, 2 duże gałązki tymianku, 2 drobno posiekane ząbki czosnku i łyżeczkę ziela angielskiego.
- Dopraw solą, dodaj 300 ml zimnej wody i wstaw na duży ogień. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj dwie puszki odsączonej fasoli do ryżu, a następnie ponownie przykryj pokrywką. Pozostaw jeszcze na 5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.
- Jeszcze raz skrop sokiem z limonki kurczaka i podawaj z ryżem i fasolą.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze