Kutia

Przepis na Kutia
Czas przygotowania4 godz + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kutia to przepis na tę tradycyjną potrawę świąteczną, popularną w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i wschodniopolskiej. To bakaliowe danie składa się z pszenicy, maku, orzechów włoskich i laskowych, migdałów, suszonych fig i daktyli, rodzynek oraz mleka i miodu. Polecamy wypróbować przepis na tę bakaliową potrawę.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kutia

  1. Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.).
  2. Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce.
  3. Pszenicę po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić.
  4. Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą.
  5. Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać.
  6. Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.