Lasagne z kurczakiem i kozim serem

Przepis na Lasagne z kurczakiem i kozim serem
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Lasagne z kurczakiem i kozim serem to ciekawa, alternatywna wersja tej potrawy, która bazuje na produktach pochodzenia koziego. Znajdziemy w niej ser, mleko jak i masło kozie, a także kurczaka, bekon, pomidory i czerwoną cebulę. Polecamy wypróbować tę odsłonę każdemu amatorowi lasagne.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić lasagne z kurczakiem i kozim serem

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  2. Na patelni stopić masło, dodać cebulę, boczek i czosnek i smażyć, aż będą miękkie. Dodać kurczaka i smażyć przez minutę.
  3. Dodać kostkę rosołową, pomidory i bazylię, przykryć i dusić ok. 10-15 minut.
  4. Aby przygotować sos należy stopić 25 masła, dodać 25 g mąki i smażyć na małym ogniu przez minutę, mieszając. Stale mieszając, dodawać po trochu mleka, aż konsystencja sosu będzie gładka.
  5. Dodać ser i wymieszać. Zdjąć z ognia.
  6. Na dno dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kurczaka z sosem, na tym ułożyć 4 płaty makaronu lasagne. Znów wyłożyć warstwę sosu i znów przykryć makaronem.
  7. Polać wszystko sosem serowym. Piec przez 30-40 minut, aż się ładnie przyrumieni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.