Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Lasagne z kurczakiem i kozim serem
60 min
średni
02.11.2023
Lasagne z kurczakiem i kozim serem to ciekawa, alternatywna wersja tej potrawy, która bazuje na produktach pochodzenia koziego. Znajdziemy w niej ser, mleko jak i masło kozie, a także kurczaka, bekon, pomidory i czerwoną cebulę. Polecamy wypróbować tę odsłonę każdemu amatorowi lasagne.
Składniki
- 50 g koziego masła
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 2 plastry boczku, posiekane
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 4 pojedyncze filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
- 1 garść świeżej bazylii, z grubsza posiekanej
- 8 płatów makaronu lasagne
- Sos:
- 25 g masła koziego
- 25 g mąki pszennej
- 300 ml mleka koziego
- 50 g sera koziego
Jak zrobić lasagne z kurczakiem i kozim serem
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
- Na patelni stopić masło, dodać cebulę, boczek i czosnek i smażyć, aż będą miękkie. Dodać kurczaka i smażyć przez minutę.
- Dodać kostkę rosołową, pomidory i bazylię, przykryć i dusić ok. 10-15 minut.
- Aby przygotować sos należy stopić 25 masła, dodać 25 g mąki i smażyć na małym ogniu przez minutę, mieszając. Stale mieszając, dodawać po trochu mleka, aż konsystencja sosu będzie gładka.
- Dodać ser i wymieszać. Zdjąć z ognia.
- Na dno dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kurczaka z sosem, na tym ułożyć 4 płaty makaronu lasagne. Znów wyłożyć warstwę sosu i znów przykryć makaronem.
- Polać wszystko sosem serowym. Piec przez 30-40 minut, aż się ładnie przyrumieni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze