Lody kokosowe

Przepis na Lody kokosowe
Czas przygotowania20 min + mrożenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 90 g wiórków kokosowych
  • 5 dużych żółtek
  • 275 ml mleka 1,5%
  • 170 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 475 ml śmietany kremówki

Promocje na składniki

Jak zrobić lody kokosowe

  1. Postawić patelnię na średnim ogniu, wsypać wiórki kokosowe i uprażyć, cały czas mieszając. Wiórki mają być lekko przyrumienione, ale nie spalone.
  2. Wymieszać śmietanę z mlekiem, połową cukru i solą. Wlać do rondelka i postawić na średnim ogniu. Mieszając gotować do momentu aż zacznie wrzeć przy brzegach.
  3. Dodać 2/3 wiórków i podgrzać do momentu gdy znów zawrze przy brzegach. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.
  4. Żółtka wbić do dużej miski, porządnie roztrzepać, następnie dodać pozostały cukier i znów dobrze roztrzepać.
  5. Masę z rondelka przecedzić przez sito. Wiórki wyrzucić lub zużyć do innego przepisu. Odcedzoną masę podgrzać aż znów zawrze przy brzegu.
  6. Energicznie mieszając, powoli, chochelka po chochelce, dodać około połowę gorącej mieszaniny do żółtek. Nadal podgrzewając na małym ogniu, wmieszać gorącą masę żółtkową do śmietany i podgrzewać aż zgęstnieje.
  7. Przecedzić masę do miski, a następnie włożyć miskę do zimnej „kąpieli” (czyli do większej miski wypełnionej zimną wodą). Od czasu do czasu zamieszać aby szybciej ostygła. Przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
  8. Zimną masę przełożyć do maszynki do lodów i włączyć urządzenie.
  9. Gdy lody będą kremowe i zmrożone dodać pozostały kokos. Mieszać, aby wiórki się równomiernie rozłożyły. Wyjąć lody z maszynki i wstawić do zamrażarki na 2 godziny (lub na noc).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.