Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Lody kokosowe
20 min + mrożenie
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 90 g wiórków kokosowych
- 5 dużych żółtek
- 275 ml mleka 1,5%
- 170 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 475 ml śmietany kremówki
Jak zrobić lody kokosowe
- Postawić patelnię na średnim ogniu, wsypać wiórki kokosowe i uprażyć, cały czas mieszając. Wiórki mają być lekko przyrumienione, ale nie spalone.
- Wymieszać śmietanę z mlekiem, połową cukru i solą. Wlać do rondelka i postawić na średnim ogniu. Mieszając gotować do momentu aż zacznie wrzeć przy brzegach.
- Dodać 2/3 wiórków i podgrzać do momentu gdy znów zawrze przy brzegach. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.
- Żółtka wbić do dużej miski, porządnie roztrzepać, następnie dodać pozostały cukier i znów dobrze roztrzepać.
- Masę z rondelka przecedzić przez sito. Wiórki wyrzucić lub zużyć do innego przepisu. Odcedzoną masę podgrzać aż znów zawrze przy brzegu.
- Energicznie mieszając, powoli, chochelka po chochelce, dodać około połowę gorącej mieszaniny do żółtek. Nadal podgrzewając na małym ogniu, wmieszać gorącą masę żółtkową do śmietany i podgrzewać aż zgęstnieje.
- Przecedzić masę do miski, a następnie włożyć miskę do zimnej „kąpieli” (czyli do większej miski wypełnionej zimną wodą). Od czasu do czasu zamieszać aby szybciej ostygła. Przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- Zimną masę przełożyć do maszynki do lodów i włączyć urządzenie.
- Gdy lody będą kremowe i zmrożone dodać pozostały kokos. Mieszać, aby wiórki się równomiernie rozłożyły. Wyjąć lody z maszynki i wstawić do zamrażarki na 2 godziny (lub na noc).
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze