Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Łosoś z papryką i cukinią
20 min
średni
02.11.2023
Łosoś z papryką i cukinią to smakowita, grillowana ryba z warzywami, z aromatycznym, pełnym rozmaitych przypraw sosem. Dobrze smakować będzie z ziemniakami, zarówno gotowanymi, w wersji puree, jak i frytkami. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- ¼ łyżeczki i 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- pieprz
- 4 steki z łososia (ok.180 g każdy)
- ½ łyżeczki żółtych nasion gorczycy
- 5 łyżek białego octu winnego
- 1 cukinia, pokrojona w plasterki
- 1 pomarańczowa lub czerwona papryka, pokrojona w paski
Jak zrobić łosoś z papryką i cukinią
- Ruszt natłuścić oliwą z oliwek. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wymieszać w małym rondelku ¼ łyżeczki cukru z kolendrą, cynamonem, kardamonem i pieprzem.
- Natrzeć każdy stek oraz warzywa tą mieszaniną.
- Przygotować sos. Dodać 2 łyżki cukru, nasiona gorczycy i ocet winny do mieszaniny przypraw, które pozostały w rondelku. Zagotować na średnim ogniu. Gotować przez 2 minuty.
- Ułożyć łososia i warzywa na ruszcie. Grillować przez 5 minut bez przewracania. Podawać polane sosem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze