Łosoś z papryką i cukinią

Przepis na Łosoś z papryką i cukinią
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Łosoś z papryką i cukinią to smakowita, grillowana ryba z warzywami, z aromatycznym, pełnym rozmaitych przypraw sosem. Dobrze smakować będzie z ziemniakami, zarówno gotowanymi, w wersji puree, jak i frytkami. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

  • ¼ łyżeczki i 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • pieprz
  • 4 steki z łososia (ok.180 g każdy)
  • ½ łyżeczki żółtych nasion gorczycy
  • 5 łyżek białego octu winnego
  • 1 cukinia, pokrojona w plasterki
  • 1 pomarańczowa lub czerwona papryka, pokrojona w paski

Promocje na składniki

Jak zrobić łosoś z papryką i cukinią

  1. Ruszt natłuścić oliwą z oliwek. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wymieszać w małym rondelku ¼ łyżeczki cukru z kolendrą, cynamonem, kardamonem i pieprzem.
  2. Natrzeć każdy stek oraz warzywa tą mieszaniną.
  3. Przygotować sos. Dodać 2 łyżki cukru, nasiona gorczycy i ocet winny do mieszaniny przypraw, które pozostały w rondelku. Zagotować na średnim ogniu. Gotować przez 2 minuty.
  4. Ułożyć łososia i warzywa na ruszcie. Grillować przez 5 minut bez przewracania. Podawać polane sosem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.