Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Majonez z fasoli
10 min
średni
02.11.2023
Fasolonez to świetny dodatek do sałatek czy kanapek. Bazą tego wegańskiego majonezu jest fasola, która w połączeniu z musztardą, octem i słodkim syropem świetnie podbija smak potraw.
Spis treści:
Składniki
- 1 puszka fasoli
- 2 łyżeczki musztardy stołowej (kopiaste)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- płaska łyżka syropu (np. z agawy lub melasy)
- ½ łyżeczki soli kala namak
- ok. 1 szklanki oleju
- pieprz
Jak zrobić majonez z fasoli
- Fasolę pozbawiamy zalewy i wrzucamy do blendera.
- Dodajemy pozostałe składniki oprócz oleju. Miksujemy na wysokich obrotach, aż wszystko będzie gładkie.
- Do kręcącej się masy dolewamy powoli między ½ a całą szklanką oleju do momentu uzyskania właściwej konsystencji.
- Gotowy majonez schładzamy w lodówce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze