Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Małe co nie co na grill - szaszłyki z jagnięciną
50min
średni
02.11.2023
Składniki
- 1 małe udo jagnięce, (ok 1½ kg), pozbawione kości i pokrojone na duże kawałki
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 20 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- garstka liści rozmarynu
- 3 papryki, pokrojone w grubsze paski
- 2 czerwone cebule, pokrojone w łódeczki
- pieczywo
- jogurt naturalny
- sos chili
- pokrojony pomidor i ogórek
Jak zrobić małe co nie co na grill - szaszłyki z jagnięciną
- Wymieszaj mięso z cytryną i sokiem, oliwą, czosnkiem i rozmarynem. Dobrze dopraw. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin lub na noc. Jeśli nie masz tyle czasu daj mięsu chociaż 30-40min, aby smak przypraw był wyczuwalny.
- Nadziej mięso, paprykę i cebulę na szaszłyki ( jeśli używasz drewnianych namocz je w wodzie ok 20min wcześniej).
- Podpal grilla, a następnie umieść szaszłyki nad ogniem i grilluj przez około 5 minut, aż uzyskasz ładny kolor. Odwróć i grilluj przez kolejne 5-10 minut.
- Aby sprawdzić, czy jagnięcina jest dobra, wbij wykałaczkę w środek mięsa i naciśnij. Jeśli płyn, który z niego wychodzi, jest zakrwawiony, nie jest wystarczająco zgrillowana. Jeśli jest różowy i wodnisty, jest średnio zgrillowana. Jeśli jest całkowicie czysty, jagnięcina jest dobrze zgrillowana. Zrób ją tak, jak lubisz.
- Podawaj z chlebem, jogurtem, sosem chilli, pomidorem i ogórkiem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze