Małe co nie co na grill - szaszłyki z jagnięciną

Przepis na Małe co nie co na grill - szaszłyki z  jagnięciną
Czas przygotowania50min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1 małe udo jagnięce, (ok 1½ kg), pozbawione kości i pokrojone na duże kawałki
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • garstka liści rozmarynu
  • 3 papryki, pokrojone w grubsze paski
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w łódeczki
  • pieczywo
  • jogurt naturalny
  • sos chili
  • pokrojony pomidor i ogórek

Promocje na składniki

Jak zrobić małe co nie co na grill - szaszłyki z jagnięciną

  1. Wymieszaj mięso z cytryną i sokiem, oliwą, czosnkiem i rozmarynem. Dobrze dopraw. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin lub na noc. Jeśli nie masz tyle czasu daj mięsu chociaż 30-40min, aby smak przypraw był wyczuwalny.
  2. Nadziej mięso, paprykę i cebulę na szaszłyki ( jeśli używasz drewnianych namocz je w wodzie ok 20min wcześniej).
  3. Podpal grilla, a następnie umieść szaszłyki nad ogniem i grilluj przez około 5 minut, aż uzyskasz ładny kolor. Odwróć i grilluj przez kolejne 5-10 minut.
  4. Aby sprawdzić, czy jagnięcina jest dobra, wbij wykałaczkę w środek mięsa i naciśnij. Jeśli płyn, który z niego wychodzi, jest zakrwawiony, nie jest wystarczająco zgrillowana. Jeśli jest różowy i wodnisty, jest średnio zgrillowana. Jeśli jest całkowicie czysty, jagnięcina jest dobrze zgrillowana. Zrób ją tak, jak lubisz.
  5. Podawaj z chlebem, jogurtem, sosem chilli, pomidorem i ogórkiem.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.