Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Masło migdałowe z kakao
20 min
średni
02.11.2023
Masło migdałowe z kakao to pyszne, roślinne masło o słodkim posmaku. Dzięki dużej zawartości migdałów masło to jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Polecamy jako ciekawą alternatywę dla masła orzechowego.
Składniki
- 400 g blanszowanych migdałów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1-2 łyżki syropu z agawy
Jak zrobić masło migdałowe z kakao
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Migdały ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Piec aż będą złotawo-jasnobrązowe.
- Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przełożyć do blendera. Miksować przez 30 sekund, aż zmienią się w pastę. Zgarnąć ze ścianek blendera resztki i zmiksować, aby cała masa była jednolita.
- Dodać olej kokosowy, kakao, sól i syrop, i miksować jeszcze 30 sekund, aż wszystko się dobrze połączy.
- Najlepiej przechowywać w lodówce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze