Mazurek z gorzką czekoladą

Przepis na Mazurek z gorzką czekoladą
Czas przygotowania70 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Mazurek z gorzką czekoladą to tradycyjne ciasto wielkanocne. Polecamy wypróbować ten przepis i ozdobić wypiek według własnego upodobania.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić mazurek z gorzką czekoladą

  1. Miękkie masło, cukier, skórkę z cytryny lub z pomarańczy, mąkę i sól posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka, jak najszybciej zagnieść razem.
  2. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
  3. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 5-7 mm. Ciasto uformować tak, aby pasowało do wybranej blachy, a następnie przełożyć je do niej i piec w temperaturze 180 stopni C około 15-20 minut na złoty kolor.
  4. Surową masę marcepanową zagnieść z białkiem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego karbowanym zdobnikiem.
  5. Masą marcepanową udekorować brzegi wcześniej upieczonego ciasta kruchego. Ponownie włożyć do piekarnika do 180 stopni i zapiec na złoty kolor. Tak przygotowane spody ostudzić.
  6. Śmietankę, miód i cynamon zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę gorzką i masło. Całość połączyć na jednolitą masę.
  7. Przygotowaną masę, jeszcze płyną, ostrożnie rozlać na wcześniej przygotowanym spodzie do mazurków.
  8. Po stężeniu masy udekorować kandyzowanymi owocami, bakaliami lub napisami dekoracjami z czekolady.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.